Username or Email Address
Do you already have an account?
Forgot your password?
  • Log in or Sign up

    VWVortex


    Page 4 of 5 FirstFirst 12345 LastLast
    Results 106 to 140 of 142

    Thread: 020 Manual Swap FAQ/DIY

    1. Member
      Join Date
      Mar 12th, 2003
      Location
      Westchester County, NY
      Posts
      2,026
      Vehicles
      '14 Outback 6spd MT, '95 BMW 318ti M50 swapped
      04-07-2007 10:28 AM #106
      Quote, originally posted by Cyclopath »
      When the bolts are removed, the engine sags. One of the bolts actually runs through the motor mount. Have you tried lifting the engine? Block of wood under the oil pan and then slowly lift while checking the alignment of the holes. Only other solution I can think of is use the motor mount from the vehicle the starter came from.


    2. Banned moder13's Avatar
      Join Date
      Jan 16th, 2005
      Posts
      6,163
      04-14-2007 07:53 PM #107
      ok what kind of tool do we use to remove the bolts holding the driveaxle together?

    3. Member
      Join Date
      Mar 12th, 2003
      Location
      Westchester County, NY
      Posts
      2,026
      Vehicles
      '14 Outback 6spd MT, '95 BMW 318ti M50 swapped
      04-14-2007 09:02 PM #108
      its called a 12 point triple square (8mm) your local autozone should sell a pack of 3 for like $8 bucks (3 different sizes in the pack) 8mm being the one you need

      stick it in a socket 13mm or a 1/2 socket on a ratchet and crank away


    4. Banned moder13's Avatar
      Join Date
      Jan 16th, 2005
      Posts
      6,163
      04-14-2007 10:06 PM #109
      thanks so much\ ayton

    5. Member f.n.low's Avatar
      Join Date
      Jun 19th, 2006
      Location
      Alberta
      Posts
      309
      Vehicles
      2002 Gti 24v VR6
      04-22-2007 10:09 PM #110
      is it required to replace the front motor mount??
      Psn: durtydubz

    6. Member
      Join Date
      Mar 12th, 2003
      Location
      Westchester County, NY
      Posts
      2,026
      Vehicles
      '14 Outback 6spd MT, '95 BMW 318ti M50 swapped
      04-22-2007 10:32 PM #111
      Quote, originally posted by f.n.low »
      is it required to replace the front motor mount??

      only if its bad

    7. Member f.n.low's Avatar
      Join Date
      Jun 19th, 2006
      Location
      Alberta
      Posts
      309
      Vehicles
      2002 Gti 24v VR6
      04-23-2007 12:06 PM #112
      sorry another question. Can I use the shifter box assembly and the rod that goes from shifter to linkage from a mk2 to fit my mk3 and mk3 manual transmission and linkage? or will that need to be mk3 specific
      Psn: durtydubz

    8. Member vwnut18t's Avatar
      Join Date
      Jun 5th, 2004
      Location
      the AZ
      Posts
      4,957
      Vehicles
      First gen stomper.
      04-23-2007 01:31 PM #113
      shifter linkage I believe has to be mkIII. Thats what I used anyway.....

    9. Member
      Join Date
      Mar 12th, 2003
      Location
      Westchester County, NY
      Posts
      2,026
      Vehicles
      '14 Outback 6spd MT, '95 BMW 318ti M50 swapped
      04-23-2007 06:05 PM #114
      having had both boxes "next" to each other...the MK3 box mounts differently and I believe the relay haft has a slightly different bend to it. BUT everything else is interchangeable, the rods, bushings etc.

    10. Member f.n.low's Avatar
      Join Date
      Jun 19th, 2006
      Location
      Alberta
      Posts
      309
      Vehicles
      2002 Gti 24v VR6
      04-24-2007 08:18 PM #115
      so here's a question... On my 2.0 on the head there's the coolant flange... it's got a sensor in it.. how do i go around that??
      Psn: durtydubz

    11. Member f.n.low's Avatar
      Join Date
      Jun 19th, 2006
      Location
      Alberta
      Posts
      309
      Vehicles
      2002 Gti 24v VR6
      04-24-2007 08:49 PM #116
      should i just try and plug the outlet on the back and keep using this coolant flange??
      Psn: durtydubz

    12. Member
      Join Date
      May 28th, 2000
      Posts
      4,025
      Vehicles
      96 Jetta GLS, 92 Jetta GL
      04-24-2007 09:53 PM #117
      You can plug the outlet with the relevant stopper and o-ring (cheap dealer item). The correct outlet flange is pretty cheap - maybe $12.

    13. Member
      Join Date
      Mar 12th, 2003
      Location
      Westchester County, NY
      Posts
      2,026
      Vehicles
      '14 Outback 6spd MT, '95 BMW 318ti M50 swapped
      04-24-2007 10:21 PM #118
      buy a manual specific coolant flange...it's like $10-12 as stated above

    14. Member f.n.low's Avatar
      Join Date
      Jun 19th, 2006
      Location
      Alberta
      Posts
      309
      Vehicles
      2002 Gti 24v VR6
      04-25-2007 04:07 AM #119
      Does anyone know if you have to disconnect the tranny computer in an obd 1 car??
      Psn: durtydubz

    15. Member f.n.low's Avatar
      Join Date
      Jun 19th, 2006
      Location
      Alberta
      Posts
      309
      Vehicles
      2002 Gti 24v VR6
      04-25-2007 02:59 PM #120
      Also does anyone know how to take the shaft for the brake pedal out??? I undid the clip and took off the plastic near the fuse pannel... am i missing something???


      Modified by f.n.low at 2:33 PM 4-25-2007
      Psn: durtydubz

    16. Banned moder13's Avatar
      Join Date
      Jan 16th, 2005
      Posts
      6,163
      04-26-2007 07:14 PM #121
      take clip out on right and slide left.

    17. Banned moder13's Avatar
      Join Date
      Jan 16th, 2005
      Posts
      6,163
      05-03-2007 04:28 PM #122
      yeah i looked and saw that diagram in my bentley but i dont have that tab apparently on my donor. weird.

    18. 05-03-2007 08:30 PM #123
      Quote, originally posted by moder13 »
      yeah i looked and saw that diagram in my bentley but i dont have that tab apparently on my donor. weird.

      Sorry, I should correct myself.... The tab (triangular piece) isn't fastened to the firewall. It literally just sits in there and stays fastened from the pressure of the spring.

      I used a piece of gum to hold it in place while I put the spring in.

      Your donor should definitely have it, the tab might have just fallen off when you took the spring assembly out.


    19. 05-03-2007 08:34 PM #124
      this piece.

    20. 05-03-2007 08:35 PM #125
      beat me to it.

      Here's the P/N and diagram if you need to go buy it.


    21. 05-03-2007 11:06 PM #126
      Quote, originally posted by Jg022 »
      i never had #15?

      15 looks like the clip for the pedal shaft. I think my auto only had 1 and I had to get another clip because I forgot to get it with the swap.

      I'll confess that I never put the second clip on, but it is on my list of things to do.

      Quote, originally posted by Jg022 »
      vwman - what program is that that shows you everything - i've always wondered. And also where could you get all those parts apart from the vw dealer in person?

      (Back to swap topic)

      Program is ETKA, it's what the dealer uses for VW/Audi. There are various file-sharing methods for where you can get it. But the Tex doesn't allow this to be discussed.

      Aside from the dealership, you can order directly from
      http://www.worldimpex.com (input the P/N in the search box)
      http://www.1stvwparts.com (go to the part lookup)

      Only problem is that your going to get raped for shipping. This is probably a 1 or 2 dollar piece.


      Modified by vwman099 at 10:07 PM 5-3-2007


    22. Banned moder13's Avatar
      Join Date
      Jan 16th, 2005
      Posts
      6,163
      05-04-2007 04:14 PM #127
      Quote, originally posted by moder13 »
      and second is how the heck do i wire this thing?! hha.

    23. 06-18-2007 11:27 PM #128
      Quote, originally posted by Fuzzlet »
      Where is a place to order the stamped metal plate? I bent mine a bit so I want to get a new one.

      I don't have the P/N for it handy, but you can order it from http://www.worldimpex.com

      as well as http://www.1stvwparts.com

      You might want to check the price from the dealer as well. I think I priced them out to be around 35 dollars?


    24. Member
      Join Date
      Mar 12th, 2003
      Location
      Westchester County, NY
      Posts
      2,026
      Vehicles
      '14 Outback 6spd MT, '95 BMW 318ti M50 swapped
      06-20-2007 05:14 PM #129
      did you check to make sure the ECU is working properly?

    25. 07-26-2007 12:27 AM #130
      Trans swap is DONE! Today i wired up the reverse lights. I had a little bit of trouble finding the yellow/white pair, so i just spliced in at the TCM connector. I ran two wires up to the 150 relay for the switch, and tied them into the two yellow backup light wires- works perfectly! ...now for some driving...

    26. Banned moder13's Avatar
      Join Date
      Jan 16th, 2005
      Posts
      6,163
      09-12-2007 11:19 PM #131
      did your inner tails work after the swap? i havent wired the reverse lights yet. butttt ive been driving my car around for a week now and i love it!

    27. 09-13-2007 07:31 PM #132
      so the trans is an 020, will everything from an 85 golf transfer over?

    28. Member
      Join Date
      Mar 12th, 2003
      Location
      Westchester County, NY
      Posts
      2,026
      Vehicles
      '14 Outback 6spd MT, '95 BMW 318ti M50 swapped
      09-14-2007 05:38 PM #133
      you have to get a3 manual axles and mk3 clutch pedal and mk3 shifter box

    29. 09-14-2007 09:10 PM #134
      MK2 axles are 1/2" shorter than MK3 axles so they wont work, and the MK2 shift box is slightly different than the MK3 shift box. You cannot use your auto axles either they have a different flange on the ends.

    30. 05-30-2008 05:02 PM #135
      Quote, originally posted by Yo_Delprad »
      im about to pick up my donor car and was wondering about the vss i know there is one on the auto tranny but waht about the manual? how can you tell how fast you are going without it?and the auto cluster will work with the manual tranny like the tachometer and speedo?

      Idk about about 2.0l engines and their trannys, but when i did my swap (vr6), i kept my auto cluster and everything works just fine, and both vr auto and manual trannys share the same VSS, not sure about 2.0 though


    31. 06-01-2008 11:18 PM #136
      I wish I could say the swap in my 96 Cabrio was going easy.
      I can't get the clutch cable hooked up and when I try to start it I am only getting a "click".

    32. Member Skot53's Avatar
      Join Date
      May 15th, 2005
      Posts
      2,105
      Vehicles
      R53 BRG MCS JCW
      06-03-2008 11:32 AM #137
      Quote, originally posted by TampaLinc »
      I am at a loss with the starting problem.

      Double check all of the fuse box wires... when I was in there messing with all of the clutch things, I accidentally loosened one of the thick red ignition wires, and that caused it to not turn over... Could be the source of your problem...

      Quote, originally posted by CanadianCabby »
      just wondering if there was an easier way to line them up...

      Another idea...

      ...Use a widowmaker to shift the engine into the proper position... just not too far, though or you'll crack a motor mount


    33. 06-05-2008 02:34 PM #138
      I checked all the connections at the fuse box and they look fine. I had a mechanic take a look at it and he said the engine and flywheel turn fine by hand, and the starter is contacting the flywheel.
      Am I missing something simple?

    34. 06-05-2008 10:51 PM #139
      Set the emergency brake. Put the vehicle in neutral. Turn the ignition to the ON position. Then short the large and small post on the starter. Make sure to keep your hair and clothing away from moving parts. If the starter is good, the engine will turn and hopefully start. Then you can work backwards from there.
      Andrew I Johnson May 25, 1985 - September 30, 2011
      Permanently banned from MVWS. And CGW says I don’t play well with others.
      Auto to manual transmittion swap. http://forums.vwvortex.com/showthrea...l-Swap-FAQ-DIYhttp://forums.vwvortex.com/showthrea...ight=cyclopath

    35. 06-06-2008 02:05 PM #140
      I checked for codes and I am only getting a couple of Airbag Codes.
      00588 - Airbag Igniter; Driver Side (N95)
      32-10 - Resistance too High - Intermittent
      00532 - Supply Voltage B+
      07-10 - Signal too Low - Intermittent

      By connect the two terminals of the starter, do you mean run a wire from the power plug to the ground?

      I did find one big red wire under the dash that is not plugged in. It says AMP 1-929603 -1 on one side and has a 1 in a box and 191972751 on the other side. It this suppose to be plugged in someplace?


    Page 4 of 5 FirstFirst 12345 LastLast

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •