Username or Email Address
Do you already have an account?
Forgot your password?
  • Log in or Sign up

    VWVortex


    Results 1 to 35 of 35

    Thread: RNS-315 into a 2012 Jetta SE?

    1. Member
      Join Date
      Mar 1st, 2012
      Location
      Los Angeles, CA
      Posts
      141
      Vehicles
      2012 Jetta SE C&S
      05-17-2012 03:27 AM #1
      Has anyone ever successfully installed one of the RNS-315 nav systems in the new 2012 Jetta SE? If so, I would love to hear some advice. My dealership has had my car for 48 hours now, and can't figure out how to correctly program the thing to work with my car. Everything I have read suggests this is mostly a plug-and-play device, minus the installation of the new antenna. Can anyone give me some advice?

    2. Member
      Join Date
      Mar 1st, 2012
      Location
      Los Angeles, CA
      Posts
      141
      Vehicles
      2012 Jetta SE C&S
      05-17-2012 06:52 PM #2
      Bump.

    3. Member azthegame's Avatar
      Join Date
      Oct 27th, 2011
      Location
      Arlington, TX
      Posts
      1,066
      Vehicles
      2012 Jetta SEL, 2012 4DR Golf TDi
      05-17-2012 07:00 PM #3
      I hope someone can help you, and also hope the dealership doesn't screw up your car. My dealership installed a replacement AC head unit and needed to program it to the car and ended up bricking my cars computer because they didn't know what they were doing. Had a loaner for 2 and a half days while VW shipped out a new computer. They didn't know how to program that either and had to be walked through it over the phone.

    4. Member
      Join Date
      Mar 1st, 2012
      Location
      Los Angeles, CA
      Posts
      141
      Vehicles
      2012 Jetta SE C&S
      05-17-2012 07:05 PM #4
      Quote Originally Posted by azthegame View Post
      I hope someone can help you, and also hope the dealership doesn't screw up your car. My dealership installed a replacement AC head unit and needed to program it to the car and ended up bricking my cars computer because they didn't know what they were doing. Had a loaner for 2 and a half days while VW shipped out a new computer. They didn't know how to program that either and had to be walked through it over the phone.
      I am hoping that too. I don't trust this dealership at all, and after this is done, I am never going back.

      The funny thing is, they have been in daily contact with VW to try to fix this issue, but no body knows what to do. Why is this so hard? The stereo was made for VW cars, it shouldn't be this tough.

    5. Member jettsy's Avatar
      Join Date
      Mar 28th, 2011
      Location
      Orlando, FL
      Posts
      1,999
      Vehicles
      2011 Jetta
      05-17-2012 07:19 PM #5
      lol...this is like super easy...what part is not working the nav part or what? I can help you if you give me more information.
      SteveMKVI JettaMy Car Activate Full MFD MK6 Jetta DIY

    6. Member
      Join Date
      Mar 1st, 2012
      Location
      Los Angeles, CA
      Posts
      141
      Vehicles
      2012 Jetta SE C&S
      05-17-2012 07:34 PM #6
      Quote Originally Posted by jettsy View Post
      lol...this is like super easy...what part is not working the nav part or what? I can help you if you give me more information.
      All I have been told is this: the "long coding" is giving them some kind of error code that they can't debug. I will be calling them shortly to ask for more information.

    7. Member jettsy's Avatar
      Join Date
      Mar 28th, 2011
      Location
      Orlando, FL
      Posts
      1,999
      Vehicles
      2011 Jetta
      05-17-2012 07:59 PM #7
      lol...uhhh i hope they didnt screw your ecu up...let me know when they tell you more. Ask them what part of the long coding...I have an SE with an rns-510 nav thats coded properly.
      SteveMKVI JettaMy Car Activate Full MFD MK6 Jetta DIY

    8. Member
      Join Date
      Mar 1st, 2012
      Location
      Los Angeles, CA
      Posts
      141
      Vehicles
      2012 Jetta SE C&S
      05-17-2012 08:32 PM #8
      Quote Originally Posted by jettsy View Post
      lol...uhhh i hope they didnt screw your ecu up...let me know when they tell you more. Ask them what part of the long coding...I have an SE with an rns-510 nav thats coded properly.
      I assume the ECU is Embedded Control Unit? Man, if they bricked it, I'll throw a fit.

    9. Member jettsy's Avatar
      Join Date
      Mar 28th, 2011
      Location
      Orlando, FL
      Posts
      1,999
      Vehicles
      2011 Jetta
      05-17-2012 08:39 PM #9
      Quote Originally Posted by azthegame View Post
      I hope someone can help you, and also hope the dealership doesn't screw up your car. My dealership installed a replacement AC head unit and needed to program it to the car and ended up bricking my cars computer because they didn't know what they were doing. Had a loaner for 2 and a half days while VW shipped out a new computer. They didn't know how to program that either and had to be walked through it over the phone.
      starting to sound like this if you ask me. make sure you get the install on the house OP
      SteveMKVI JettaMy Car Activate Full MFD MK6 Jetta DIY

    10. Member
      Join Date
      Mar 1st, 2012
      Location
      Los Angeles, CA
      Posts
      141
      Vehicles
      2012 Jetta SE C&S
      05-17-2012 08:43 PM #10
      Quote Originally Posted by jettsy View Post
      starting to sound like this if you ask me. make sure you get the install on the house OP
      Oh don't worry. This whole thing is on VW's tab. I threatened to sue them over the faulty RCD-510, and in order to avoid losing a lawsuit, they agreed to swap it out for the RNS-315. Everything they break in my car is on them.

    11. Member jettsy's Avatar
      Join Date
      Mar 28th, 2011
      Location
      Orlando, FL
      Posts
      1,999
      Vehicles
      2011 Jetta
      05-17-2012 08:49 PM #11
      Quote Originally Posted by titomb345 View Post
      Oh don't worry. This whole thing is on VW's tab. I threatened to sue them over the faulty RCD-510, and in order to avoid losing a lawsuit, they agreed to swap it out for the RNS-315. Everything they break in my car is on them.
      thats how you do it my man
      SteveMKVI JettaMy Car Activate Full MFD MK6 Jetta DIY

    12. Member
      Join Date
      Mar 1st, 2012
      Location
      Los Angeles, CA
      Posts
      141
      Vehicles
      2012 Jetta SE C&S
      05-17-2012 09:02 PM #12
      Quote Originally Posted by jettsy View Post
      starting to sound like this if you ask me. make sure you get the install on the house OP
      Yep. They bricked it. They are currently waiting on a new one to come in.

    13. Member jettsy's Avatar
      Join Date
      Mar 28th, 2011
      Location
      Orlando, FL
      Posts
      1,999
      Vehicles
      2011 Jetta
      05-17-2012 09:05 PM #13
      told ya! good luck man. get a loaner
      SteveMKVI JettaMy Car Activate Full MFD MK6 Jetta DIY

    14. Member
      Join Date
      Mar 1st, 2012
      Location
      Los Angeles, CA
      Posts
      141
      Vehicles
      2012 Jetta SE C&S
      05-17-2012 09:06 PM #14
      Quote Originally Posted by jettsy View Post
      told ya! good luck man. get a loaner
      Yeah I've got one already. This is unbelievable. A three month nightmare that never ends.

    15. Member azthegame's Avatar
      Join Date
      Oct 27th, 2011
      Location
      Arlington, TX
      Posts
      1,066
      Vehicles
      2012 Jetta SEL, 2012 4DR Golf TDi
      05-17-2012 09:45 PM #15
      It was a nightmare for me too, but once they installed a new computer I haven't had a problem since. I had weird glitches beforehand where my fuel gauge would read 7/8ths full after each fill-up. Also, my speedometer would glitch out and drop to zero in the middle of the freeway and instantly shoot back to normal, sometimes making a long tone after doing so. I haven't had a single glitch since the new computer... *Knock on wood*

      lol when they told me the computer was bricked I felt like driving my car through the dealership's window and saying SCREW this car! and walking off... haha..

      The loaner was a Jetta S too! so fricken slow, felt like it was going to die going from 3rd to 4th gear

    16. Member vwgeorge2's Avatar
      Join Date
      Mar 23rd, 2008
      Location
      Cumberland Md (Ridgeley WV)
      Posts
      2,009
      Vehicles
      MK4 S/C R32, MK1 Phaeton V8, MK6 TDI Jetta...Totaled
      05-19-2012 01:38 AM #16
      Quote Originally Posted by titomb345 View Post
      Has anyone ever successfully installed one of the RNS-315 nav systems in the new 2012 Jetta SE? If so, I would love to hear some advice. My dealership has had my car for 48 hours now, and can't figure out how to correctly program the thing to work with my car. Everything I have read suggests this is mostly a plug-and-play device, minus the installation of the new antenna. Can anyone give me some advice?

      I have a 2011 Jetta TDI that came with the 510 non-nav radio, but it had bluetooth phone etc. I just pulled out the 510 and pushed in the RNS-315 and put the nav antenna just above the radio under the dash. I turned on the power, set the security code and bam it was working. Now I did notice a weird fault code that poped up but it never caused any problems what so ever...I use my 315 daily and love it, I think the dealership over worked your install and now your car is busted. I did hear that some long codes cant be changed at all and the main VW database will always show your car having a non-nav radio long coded?

      Good luck


      http://forums.vwvortex.com/showthrea...-final-fantasy....

      Stage 7= VF, HPA= V7-ysi, A/W Intake, Dual Jet Water/Meth, UM E-85 Flex 870cc, ProMAF, 268 Cams, SS Header, SS Mid pipe, Custom intake, Brisk plugs, Lambo flapper

    17. Member jettsy's Avatar
      Join Date
      Mar 28th, 2011
      Location
      Orlando, FL
      Posts
      1,999
      Vehicles
      2011 Jetta
      05-19-2012 09:45 AM #17
      ^^the fault is because your nav isnt coded probably.
      SteveMKVI JettaMy Car Activate Full MFD MK6 Jetta DIY

    18. Banned BarryT82's Avatar
      Join Date
      Nov 12th, 2005
      Location
      Charleston, WV
      Posts
      2,790
      Vehicles
      '12 F-150 FX4 Super Crew, '11 JSW TDI
      05-19-2012 03:38 PM #18
      You need to disconnect the compass module and the GPS antenna will send the signal to the cluster. It's easy to code it. Search for vag com locator on google. Find someone in your area who knows what they're doing and have them code it. It should only take a few minutes at most. My wife has a 2011 JSW TDI that I put an RNS-315 in. I can copy the coding and send it to you. It should be the same unless you have the MDI cable. She doesn't have it, but has 9W7 bluetooth.

    19. Member jettsy's Avatar
      Join Date
      Mar 28th, 2011
      Location
      Orlando, FL
      Posts
      1,999
      Vehicles
      2011 Jetta
      05-19-2012 04:04 PM #19
      ^^ our cars are completely different than the sportwagon...We dont have a full MFD display therefore no compass installed. Only the gli has that.
      SteveMKVI JettaMy Car Activate Full MFD MK6 Jetta DIY

    20. Banned BarryT82's Avatar
      Join Date
      Nov 12th, 2005
      Location
      Charleston, WV
      Posts
      2,790
      Vehicles
      '12 F-150 FX4 Super Crew, '11 JSW TDI
      05-19-2012 07:31 PM #20
      Quote Originally Posted by jettsy View Post
      ^^ our cars are completely different than the sportwagon...We dont have a full MFD display therefore no compass installed. Only the gli has that.
      Then that's just a step you can skip.

    21. Member vwgeorge2's Avatar
      Join Date
      Mar 23rd, 2008
      Location
      Cumberland Md (Ridgeley WV)
      Posts
      2,009
      Vehicles
      MK4 S/C R32, MK1 Phaeton V8, MK6 TDI Jetta...Totaled
      05-21-2012 09:01 AM #21
      Quote Originally Posted by BarryT82 View Post
      You need to disconnect the compass module and the GPS antenna will send the signal to the cluster. It's easy to code it. Search for vag com locator on google. Find someone in your area who knows what they're doing and have them code it. It should only take a few minutes at most. My wife has a 2011 JSW TDI that I put an RNS-315 in. I can copy the coding and send it to you. It should be the same unless you have the MDI cable. She doesn't have it, but has 9W7 bluetooth.


      I only found the fault code because I have a vagcom lol.....

      Like I said, it works perfectly every day without fail.

      http://forums.vwvortex.com/showthrea...-final-fantasy....

      Stage 7= VF, HPA= V7-ysi, A/W Intake, Dual Jet Water/Meth, UM E-85 Flex 870cc, ProMAF, 268 Cams, SS Header, SS Mid pipe, Custom intake, Brisk plugs, Lambo flapper

    22. Member vwgeorge2's Avatar
      Join Date
      Mar 23rd, 2008
      Location
      Cumberland Md (Ridgeley WV)
      Posts
      2,009
      Vehicles
      MK4 S/C R32, MK1 Phaeton V8, MK6 TDI Jetta...Totaled
      05-21-2012 09:03 AM #22
      Quote Originally Posted by jettsy View Post
      ^^the fault is because your nav isnt coded probably.



      What long code did you change?


      http://forums.vwvortex.com/showthrea...-final-fantasy....

      Stage 7= VF, HPA= V7-ysi, A/W Intake, Dual Jet Water/Meth, UM E-85 Flex 870cc, ProMAF, 268 Cams, SS Header, SS Mid pipe, Custom intake, Brisk plugs, Lambo flapper

    23. Member Fixxxer's Avatar
      Join Date
      Nov 15th, 2002
      Location
      Canada Eh?
      Posts
      1,785
      Vehicles
      2014 GLI E30
      05-21-2012 09:21 AM #23
      Quote Originally Posted by titomb345 View Post
      A three month nightmare that never ends.
      I'm sure VW is thinking the same thing!

    24. Member
      Join Date
      Mar 1st, 2012
      Location
      Los Angeles, CA
      Posts
      141
      Vehicles
      2012 Jetta SE C&S
      05-21-2012 12:54 PM #24
      6 days later, and the dealership still has my car and still hasn't gotten it properly coded... what a joke.

    25. Member jettsy's Avatar
      Join Date
      Mar 28th, 2011
      Location
      Orlando, FL
      Posts
      1,999
      Vehicles
      2011 Jetta
      05-21-2012 02:00 PM #25
      Wow they must really be clueless..I installed my nav and just put a backup camera...everything works great..good luck man
      SteveMKVI JettaMy Car Activate Full MFD MK6 Jetta DIY

    26. Member FLYTDIGUY's Avatar
      Join Date
      Aug 25th, 2003
      Posts
      1,815
      Vehicles
      2007 Passat R36 (almost)
      05-21-2012 09:01 PM #26
      Does your car have the Fender system?

      If so, check to make sure your RNS-315 unit ends with a "B".

      If you have the Fender and don't have a "B" RNS-315 unit, that may be your problem. The Fender system requires the "B" unit to work together.
      www.MFD3.com is a dedicated site for RNS-510 enthusiasts.
      * RNS-510 Touchscreen US Version G/H for sale
      * Reverse Cameras with emblem or hatch kits
      * 9W7 9W3 and Fiscon Bluetooth kits & MDI Retrofit kits and Armrest/Glovebox kits
      Email: Flytdiguy (at) yahoo (dot) com

    27. Member
      Join Date
      Mar 1st, 2012
      Location
      Los Angeles, CA
      Posts
      141
      Vehicles
      2012 Jetta SE C&S
      05-22-2012 01:35 PM #27
      FINALLY got my car back. Question now: are the left/right controls on the steering wheel supposed to control the Bluetooth with this stereo? It worked with my RCD-510, but not with this new RNS-315. Should I take it back and have them fix it or is this how it's supposed to be? Thanks!

    28. Member jettsy's Avatar
      Join Date
      Mar 28th, 2011
      Location
      Orlando, FL
      Posts
      1,999
      Vehicles
      2011 Jetta
      05-22-2012 02:13 PM #28
      Does it control other things like station Change currently?
      SteveMKVI JettaMy Car Activate Full MFD MK6 Jetta DIY

    29. Member
      Join Date
      Mar 1st, 2012
      Location
      Los Angeles, CA
      Posts
      141
      Vehicles
      2012 Jetta SE C&S
      05-22-2012 02:14 PM #29
      Quote Originally Posted by jettsy View Post
      Does it control other things like station Change currently?
      Ah, I didn't check. let me go run out to my car and try it.

    30. Member
      Join Date
      Mar 1st, 2012
      Location
      Los Angeles, CA
      Posts
      141
      Vehicles
      2012 Jetta SE C&S
      05-22-2012 02:21 PM #30
      Quote Originally Posted by jettsy View Post
      Does it control other things like station Change currently?
      Yes, it'll currently seek on the radio stations. Just doesn't work for BT.

    31. Member jettsy's Avatar
      Join Date
      Mar 28th, 2011
      Location
      Orlando, FL
      Posts
      1,999
      Vehicles
      2011 Jetta
      05-22-2012 02:33 PM #31
      Depends on the radio. Some support Bluetooth audio controls some don't. All newer units do.
      SteveMKVI JettaMy Car Activate Full MFD MK6 Jetta DIY

    32. Member
      Join Date
      Mar 1st, 2012
      Location
      Los Angeles, CA
      Posts
      141
      Vehicles
      2012 Jetta SE C&S
      05-22-2012 02:37 PM #32
      Quote Originally Posted by jettsy View Post
      Depends on the radio. Some support Bluetooth audio controls some don't. All newer units do.
      Well, i assumed this was a brand new unit, but I guess not. If not, I will be sending a new demand letter to VW.

    33. Member vwgeorge2's Avatar
      Join Date
      Mar 23rd, 2008
      Location
      Cumberland Md (Ridgeley WV)
      Posts
      2,009
      Vehicles
      MK4 S/C R32, MK1 Phaeton V8, MK6 TDI Jetta...Totaled
      05-22-2012 02:51 PM #33
      Quote Originally Posted by titomb345 View Post
      FINALLY got my car back. Question now: are the left/right controls on the steering wheel supposed to control the Bluetooth with this stereo? It worked with my RCD-510, but not with this new RNS-315. Should I take it back and have them fix it or is this how it's supposed to be? Thanks!


      My wheel controls work as follows:

      Left control up/down is volume
      Left control left/right is radio station up/down or CD track etc
      Left control center ends a phone call
      Left control bottom starts a phone call

      Right control up/down changes MFD selection
      Right control left/right does nothing
      Right control center nothing so far






      This was my 1000th post on the vortex...
      Last edited by vwgeorge2; 05-22-2012 at 03:44 PM.
      http://forums.vwvortex.com/showthrea...-final-fantasy....

      Stage 7= VF, HPA= V7-ysi, A/W Intake, Dual Jet Water/Meth, UM E-85 Flex 870cc, ProMAF, 268 Cams, SS Header, SS Mid pipe, Custom intake, Brisk plugs, Lambo flapper

    34. Member jettsy's Avatar
      Join Date
      Mar 28th, 2011
      Location
      Orlando, FL
      Posts
      1,999
      Vehicles
      2011 Jetta
      05-22-2012 02:54 PM #34
      Quote Originally Posted by titomb345 View Post
      Well, i assumed this was a brand new unit, but I guess not. If not, I will be sending a new demand letter to VW.
      Do it
      SteveMKVI JettaMy Car Activate Full MFD MK6 Jetta DIY

    35. Member
      Join Date
      Mar 1st, 2012
      Location
      Los Angeles, CA
      Posts
      141
      Vehicles
      2012 Jetta SE C&S
      05-22-2012 03:05 PM #35
      If anyone has a new RNS-315, could you please post the software and hardware versions? I believe this has the old software.

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •