Username or Email Address
Do you already have an account?
Forgot your password?
  • Log in or Sign up

    VWVortex


    Results 1 to 5 of 5

    Thread: Engine keeps running after key removed

    1. Member
      Join Date
      Jan 13th, 2003
      Location
      Reading, PA
      Posts
      823
      Vehicles
      2004 VW GTI, 2007 Jetta
      03-15-2013 03:17 PM #1
      2007 jetta, 2.5L. Owned since new, and it's done this for as long as I can remember. If I start the car from a completely cold state, and then shut it down again quickly (like backing out of the garage and parking in the driveway, etc.) the engine will keep running even after I take the key out. It will run on its own for 5-10 seconds at least. This only happens when the car is completely cold and only run for a very very brief period. No other issues whatsoever. Has anyone else experienced this?

    2. Member sbghms's Avatar
      Join Date
      Aug 19th, 2008
      Location
      Washington
      Posts
      3,257
      Vehicles
      '09 VW Rabbit
      03-16-2013 05:14 AM #2
      lolwut


      No, never.

    3. Junior Member
      Join Date
      Jun 8th, 2012
      Location
      Markham, Ontario, Canada
      Posts
      33
      Vehicles
      2009 Rabbit 2.5l
      03-17-2013 03:42 PM #3
      are you sure that its the engine running because the fan will run for a little bit after till the engine cools down enough, or is it still running producing exhaust, if so then i would take it to the dealer because that is a serious problem because with the engine off it should not be producing a spark and the ecu should not be letting the injectors fire. if it is still running it is a SEVERE electrical problem and a major fire hazard. like i said maybe try it with the hood up and when you try it and have someone else make sure its not the fan(which is really loud) or if the engine is still vibrating

    4. Member
      Join Date
      Jan 13th, 2003
      Location
      Reading, PA
      Posts
      823
      Vehicles
      2004 VW GTI, 2007 Jetta
      03-18-2013 08:52 AM #4
      Quote Originally Posted by logoris View Post
      are you sure that its the engine running because the fan will run for a little bit after till the engine cools down enough, or is it still running producing exhaust, if so then i would take it to the dealer because that is a serious problem because with the engine off it should not be producing a spark and the ecu should not be letting the injectors fire. if it is still running it is a SEVERE electrical problem and a major fire hazard. like i said maybe try it with the hood up and when you try it and have someone else make sure its not the fan(which is really loud) or if the engine is still vibrating
      It's definitely the engine, the tach still shows rpms. It's not an issue of the engine cooling down, because as I said the only time this happens is when the engine is started and stopped shortly thereafter from a completely cold status. So it's a completely rare event that this is even seen, because we don't start and stop the car like that very often if ever, it's just something that pops up every once in a while. I'll get it looked at, but I already know what they'll probably say, new ECU.

      It already needed anew ECU just a few months after we bought it new, from a intermittent no-start issue. Strangely enough, the new ECU also disabed the cruise control, and we had to take it back to get reset. I wonder if there is some strange software setting causing this, from improper installation of the ECU?

    5. Banned SimpleStaple's Avatar
      Join Date
      Sep 15th, 2011
      Location
      Villanova, PA
      Posts
      1,919
      Vehicles
      Jetta VI 2.5L
      03-18-2013 11:55 AM #5
      Never heard of this issue and it is entirely strange...

      Flame the dealer.

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •